Publiczna Szkoła Podstawowa nr 10 im. Henryka Sienkiewicza w Opolu

Projekt Śniadanie Daje Moc
"Śniadanie to posiłek, po którym będziesz pracował jak osiłek" PDF Drukuj Email

Uczniowie klas I-III wraz ze swoimi nauczycielami dołączyli do prozdrowotnej akcji - Śniadanie Daje Moc - której ideą jest promowanie zdrowego odżywiania się. Główny cel to przypomnienie Dzieciakom, a zwłaszcza Rodzicom, że ten pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy. To on daje energię do pracy nie tylko ciała, ale przede wszystkim mózgu (czyli do nauki) oraz wspomaga koncentrację, której dziś coraz bardziej brakuje.


Zachęcamy do zapoznania się z programem: http://sniadaniedajemoc.pl/. Organizatorzy przygotowali również cenne rady dla Rodziców dotyczące śniadania właśnie: http://sniadaniedajemoc.pl/sniadanie-od-a-do-z/. Życzymy owocnej (może i w sensie dosłownym{#emotions_dlg.smile}) lektury!



 
Robimy chlebek na śniadanko PDF Drukuj Email

Nasze działania przygotowujące ŚNIADANIE DAJE MOC rozpoczęliśmy od zrobienia zakwasu z maki żytniej i wody.

 

Ja k   w y h o d o w a ć   z a k w a s?

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. I wszystko, co do tego potrzebujemy, mamy zazwyczaj w domu, czyli mąkę i wodę. Mąka powinna być żytnia, nie oczyszczona, a woda dobrej jakości, nie chlorowana.

Poniżej kilka metod wyhodowania zakwasu w domu:
1. Dawniej robiono zakwas wlewając letnia wodę do glinianego garnka z mąką żytnią i tą dość rzadką mieszaninę pozostawiano na 3 dni. Po gruntownym rozmieszaniu dodawano świeżą porcje maki i wody i po odstawieniu jeszcze na 24 godziny powstawał zakwas. 

2. Inna równie stara metoda mówi, ze należy mąkę i wodę dodawać porcjami, co 24 godziny. Garść mąki, najlepiej razowej, mniej więcej 100g mieszamy gruntownie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papką konsystencji ciasta na racuchy, bądź kwaśnej śmietany. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byłoby w pobliżu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest tę papkę dokładnie wymieszać, tak, aby pokazały się pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. Każdego dnia dodawać garść mąki i trochę wody, do uzyskania konsystencji jak wyżej i tak przez 4-5 dni. 
Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. W niższej zakwaszanie trwa dłużej, czasami zupełnie się nie udaje; w wyższej zaś fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana.

 


 

 




Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj703
mod_vvisit_counterWczoraj808
mod_vvisit_counterW tym tygodniu703
mod_vvisit_counterW zeszłym tygodniu7859
mod_vvisit_counterW tym miesiącu21479
mod_vvisit_counterW zeszłym miesiącu30918
mod_vvisit_counterWszystkie dni1306658

We have: 73 guests, 1 bots online
Twoje IP: 54.145.117.60
 , 
Dzisiaj: Lis 20, 2017